Tüp Bebek Nedir?
Kadında gelişimi sağlanmış olan yumurtanın erkekteki sperm ile laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilmiş embriyonun rahme yerleştirilmesi işlemidir.
Tüp Bebek Nasıl Yapılır, Aşamaları Nelerdir?
- Yumurtalıkların Uyarılması ve Yumurta Gelişiminin Takibi: Hormon ilaçları ve bazı ilaçlar ile yumurta üretimi ve gelişimi sağlamak amaçlanır. Bu süreçte hastanın ihtiyacına göre farklı destekleyici ilaçlar da kullanılabilir. Yumurtanın gelişimi ultrason ile takip edilir.
- Yumurtaların Toplanması: Gelişimi tamamlanmış yumurtalar anne rahminden alınır.
- Sperm Alınması
- Laboratuvar İşlemleri: Yumurta ve sperm birleştirilerek döllenmenin sağlanması amaçlanır.
- Embriyo Transferi: Döllenmiş yumurtalar rahime yerleştirilir.
İşlem sonucunda gebelik testi için uygun zaman beklenir.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Adetin 2. günü tedavi başlar yaklaşık 2,5 hafta kadar sürer, embrio rahme yerleştirilir ve 12 gün kadar gebelik testi için beklenir.
Tüp Bebek Tedavisinin Sonucu Ne Zaman Öğrenilir?
Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi ile sonuç öğrenilebilir.
Tüp Bebek Uygulamasında Başarı Oranları Nasıldır?
Başarı şansı hastanın yaşına, problemine, erkekteki sperm kalitesine ve sayısına, psikolojik etmenlere bağlı olarak değişmekle birlikte 35 yaş altındaki hastalarda başarı oranı %60 lar iken 40’lı yaşlarda ½20’ye kadar düşmektedir.
Tüp Bebek Uygulaması Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir?
Hastanın durumunun uygunluğu ile birlikte 45 yaşına kadar yapılabilir.
Aşılama Tedavisinin Tüp Bebek Tedavisinden Farkı Nedir?
Kadındaki yumurtanın gelişimini sağlamak için her iki yöntemde de ilaç kullanılır fakat aşılama yönteminde amaç bir kaç yumurta gelişimini sağlamak iken tüp bebek yönteminde yaklaşık 10 tane yumurtanın gelişmesi amaçlanır.
Aşılama tedavisinde döllenme anne rahminde meydana gelir. Tüp Bebek yönteminde ise erkek spermi ve yumurtanın döllenmesi laboratuvar ortamında yapılarak rahime yerleştirilir.