Premenstural Sendrom Nedir?
PMS (premenstural sendrom) adet gören kadınlarda, adet kanaması öncesi dönemde tekrarlayan ve adet görülmesini takiben kaybolan şikayetlerden oluşan bir durumdur. Duygu-durum değişimleri, göğüslerde hassasiyet, mide kazınması, yorgunluk, sinirlilik ve depresyon gibi şikayetler görülebilir. Adet gören kadınların %60-70 i yukarıdaki şikayetlerin bir veya birkaçını tecrübe ederler. Bu şikayetler hafifçe fark edilebilir dereceden, şiddetli şikayetlere kadar değişen derecelerde görülebilir.
Premenstural Sendrom Şikayetleri Nelerdir?
Hastaların şikayetlerini fiziksel ve duygusal olmak üzere iki ana başlık içerisinde değerlendiriyoruz.
Duygusal şikayetler endişe, gerginlik, depresyon, ağlama atakları, duygu-durum salınmaları, sinirlilik, iştah değişiklikleri, mide kazınması, uykusuzluk, sosyal içe çekilme, konsantrasyon eksikliği ve libido seviyesinde değişimler şeklinde oluşabilmektedir.
Fiziksel şikayetler ise kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, sıvı birikmesine bağlı kilo alımı, karın şişliği, göğüs gerginliği ve hassasiyeti, sivilce de artış, kabızlık, ishal, alkole toleranssızlık şeklinde olabilmektedir.
Bazı kadınlar için bu şikayetler hayat kalitesini düşürecek seviyede olabilmektedir. Fakat PMS olan kadınların küçük bir yüzdesi kalite azalmasının ötesinde bir seviyede etkilenirler ve bu dönemler de hayatı idame ettiremeyecek noktada olabilirler. Bu durumda premenstural disforik bozukluk adını vermekteyiz.