Anormal Smear Sonucu ve HPV
HPV (human papilloma virüs) virüsü rahim ağzı ve dış genital bölge kanserlerinden sorumlu olan virüslerdir. Bu iki hastalığın tedavi başarıları nispeten düşük olması bizi bu hastalıklar oluşmadan tanımaya yada erken teşhis etmeye yönlendiriyor. Genital siğil ve/veya anormal smear sonucu olan hastalar mutlaka düzenli bir kontrol ve takibe alınmalıdır.
HPV Nedir?
HPV; human papilloma virüs diye bir virüs enfeksiyonudur. Genital bölgede siğiller yapıyor ve bu siğillere bağlı kadınlarda problemler yaşanabiliyor. Siğillerin kendisi aslında kozmetik problemler dışında çok yayılmadıkça ciddi problemlere sebep olmuyor fakat HPV virüsünün genital bölgede varlığı rahim ağzı kanserinin gelişmesinin birinci sebebidir. Her HPV virüsüne sahip kadın rahim ağzı kanseri olmuyor fakat rahim ağzı kanseri olacak kadınların %90 küsürü HPV’si pozitif insanlardan çıkıyor. Dolayısıyla biz kadın doğumcularında yakınen ilgilenmesi ve rahim ağzı kanseri oluşmadan önce saptanması gereken bir hasta grubudur.
HPV Aşıları Ne İşe Yarıyor, Kaç Çeşidi Vardır?
HPV aşıları kadınlara HPV virüsünün bulaşmasını, siğil oluşturmasını ve bulaşmayınca da kanser oluşturmasını engellemek üzere üretilmiş aşılardır. Türkiye’de Gardasil ve Cervarix olmak üzere 2 tipi var. Cervarix 2 tipe karşı koruyor. Tip 16 ve 18’e karşı koruyor. 16 ve 18 en çok kanser yapan 2 tiptir. Dolayısıyla Cervarix biraz daha dar ama kanser yapan en kuvvetli, en tehlikeli olan 16-18 tiplerine karşı koruyor. Gardasil ise Türkiye’de 4 tipe karşı koruyor. 16-18 gibi en yüksek kanser yapan tipleri bir de 6 ve 11 gibi kanserde düşük ihtimal olsa bile en çok görülen ve en çok bulaşan tiplerine karşı koruyor. Dolayısıyla Gardail 4 tipe karşı korurken Cervarix 2 tipe karşı koruyor. Gardasil’in Amerika’da 9 tipe karşı koruyan bir aşısı onaylandı. Fakat maalesef Türkiye’de yok. Dolayısıyla Türkiye şartları için en iyi koruma Gardasil. Bunlar 3 doz yapılıyor. Sıfıncı ay birinci ay ve altıncı ayda yapılıyor.
HPV Aşıları Kimlere Ne Zaman Yapılabilir?
Biz hem kızlara hem erkeklere yapmak istiyoruz ve hatta bunları çocukluk çağından itibaren yapmak istiyoruz. Çünkü nesiller değişiyor. Sonuçta aşı bir maliyet. Aşı yapmak her zaman koruyucu 60-70 yaşında da yapılabilir ama maliyet analizini yapmak lazım. O yüzden bizim öncelikli hedefimiz çocuklar ve daha önce cinsel ilişkide bulunmadan bu aşıyı yapmak istiyoruz ki koruyuculuk oranı %100 olsun. Dolayısıyla özellikle ergenliğe girdikten sonra 13-14 yaşlardan itibaren bu aşılar yapılabiliyor. Genç hastalarımızda bunları yaptırabilirler özellikle çocuklara bunları yapmaya başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü toplum değişiyor, yaşam tarzları değişiyor, çeşitleniyor. Kendi hasta profilimizde de bunu yakinen görebiliyoruz. Yaşam tarzları, ilişki formları değişiklikler gösteriyor ve HPV virüsleri son derece yoğun görülmeye başlandı. Bu yüzden de bunun önlemini almanın önemli olduğu bir noktaya yaklaştığımızı düşünüyoruz. Çünkü mevcut nesillerde tam korunma bilinci oluşmamıştı ve HPV gerçekten çok yayıldı ama şimdi bu aşıları düzenli ve daha yaygın kitlelere yaparak yayılımını azaltmak kontrol altına almak mümkün ve böylece de pek çok kadını rahim ağzı kanserinden korumuş olacağız. Sadece kızlara mı yapalım? Hayır erkeklere de yapalım dedik. Erkeklerde kanserle ilgili değil sadece siğil yapıyor ama erkekler bu konuda en önemli taşıyıcı konak oluyorlar. Dolayısıyla kadınlara bulaştırıyorlar. O yüzden böyle bir imkân varsa erkek çocuklara da yaparak onlara da bulaşmamasını ve dolayısıyla başka kadınlara da bulaşmamasını sağlamak mümkün.
HPV Aşılarının Herhangi Bir Yan Etkisi Var mıdır?
Aşının herhangi bir yan etkisi yok. Virüs aşısıdır. Aşı yerinde reaksiyon, kızarıklık her zaman her aşıda olabilecek şeyler ama herhangi bir yan etkisi veya herhangi bir tehlikeli bir tarafı yok. Yaygınca dünyada kullanılan bir aşıdır.