Gebelik Şekeri İçin Risk Faktörleri
25 yaş üstü gebeler, ailede şeker hastalığı öyküsü, vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan kilolu hastalar, önceki gebeliğinde gebelik şekeri geçirenler, 4 kilo üzerinde doğum yapan hastalar, daha önce ölü doğum yapanlar gebelik şekeri açısından daha yüksek risk taşırlar.
Şeker Yükleme Testi Referans Değerleri
Hastalar şeker yüklemesi öncesi gece 24:00’den sonra bir şey yememeli, test öncesi, 3 gün boyunca en az 150 gr glukoz içecek şekilde beslenmeli (normal yemek alışkanlığınız yeterli olacaktır.), test boyunca fiziksel aktivite yapılmamalı ve sigara içilmemelidir.
50 GRAM:
Açlık kan şekeri 95 ve üzeri
Birinci saat değeri 140-199 arasında ise 100 gram yükleme testi gereklidir.
Birinci saat değeri 200 ve üzerinde ise direkt gebelik şekeri tanısı konur.
75 GRAM:
Açlık kan şekeri 95 ve üzeri
Birinci saat değeri 180 ve üzeri
İkinci saat değeri 153 ve üzeri ise gebelik şekeri tanısı konur.
100 GRAM:
Açlık kan şekeri 95 ve üzeri
Birinci saat değeri 180 ve üzeri
İkinci saat değeri 155 ve üzeri
Üçüncü saat değeri 140 ve üzeri anormal sonuçlardır.
Ölçülen dört değerden biri normalin üzerinde ise glukoz intoleransı adı verilir.
Ölçülen dört değerden iki veya daha fazla değer yüksek ise gebelik şekeri tanısı konur.
Gebelik Şekeri Ne Gibi Problemler Yaratabilir?
Yüksek doğum ağırlıklı bebeklere neden olabilir. Erken doğum oranlara artışa sebep olabildiği gibi bebeğin irileşmesi nedeniyle vaktinden önce doğurtulmaları gerekebilir. Her iki durumda da bebekte akciğer ve solunum problemleri oluşabilir. Yenidoğan bebeklerde hipoglisemi (kan şekeri düşmesi) oluşabilir. Gebelik hipertansiyonu (pre-eklampsi) oluşabilir. Gebelik şekeri olan hastalar ileri yaşlarda artmış şeker hastalığı riskine sahiptirler.
Gebelik Şekeri Oluşmaması İçin Önlemler
Sağlıklı beslenmeye özen göstermek önemlidir. Karbonhidrat ve şekerlerimizi tam tahıllı ürünlerden almaya çalışmak faydalı olacaktır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak ve düzenli spor yapmak gebelik şekerinin oluşmasını engelleyebilir. Gebelik öncesinden fazla kilolarımızdan kurtulmak gebelik sırasında şeker hastalığı oluşma riskini azaltacaktır.