Hafta Hafta Gebelik

Gebelik 40 hafta süren bir süreç. Bu süreçte her hafta bebekte gelişmeler göreceksiniz. Bir bebeğin anne karnındaki yolculuğunun detayları, fiziksel gelişimi, ihtiyaçları gibi bilgiler hem doktorlar hem anne adayları için önemlidir.

Tebrik ederiz ! 4 haftalık gebe olduğunuzu biliyorsanız, bu haberi pek çok kadından önce öğrenmiş oldunuz.(çünkü adetiniz gecikir gecikmez testinizi yaptırdınız.) Heyecanlı, ürkmüş, mutlu, endişeli olabilirsiniz fakat büyük ihtimalle vücudunuzu normalden farklı hissetmiyorsunuz. Heyecanlı, ürkmüş, endişeli, mutlu yada gebelik fikrine alışmaya çalışıyor olabilirsiniz fakat şimdilik vücudunuzu her zamankinden farklı hissetmiyorsunuz çünkü erken gebelik değişimlerinin başlaması biraz daha vakit alacaktır. Kesinlikle bu durumu çocuğun babası ile paylaşmalısınız fakat henüz tüm dünyaya duyurma işini biraz ertelemenizde fayda olacaktır. İlk telefonu doktorunuza edin ve ilk prenatal kontrol randevunuzu alın.

4. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

4 haftalık iken bebeğiniz bir haşhaş tohumundan daha küçüktür (genellikle mikroskobik seviyede). Bu aşamada bebeğiniz blastokist olarak tanımlanır, hücrelerden oluşan minnacık bir top, şu aşamada yeni evi olan rahminize yerleşmekle meşguldür ve önümüzdeki 6 haftada oluşacak hayati gelişime hazırlanmaktadır.

4. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Gebelik testinizin pozitif çıkmasını sağlayan gebelik hormonları 4 haftada oluşacak tipik bulgularında sebebi olacaktır. 4. Haftada herhangi bir bulgunuz olamasa bile hormonların hızlı yükselmesi nedeniyle yakın zamanda bazı bulgularınız oluşacak. Sıkı tutunun. Aşağıda bazı tipik 4 hafta sonrası bulgulardan bir derleme yapalım:

  • Şişkinlik: Bunun için progesteron hormonuna teşekkür etmelisiniz. Kendinizi şiş hissedebilirsiniz. Biraz daha rahat kıyafetler faydalı olabilir.
  • Hafif veya orta derece kramplar: Ağrı ve kramplar sizi endişelendirebilir fakat sağlıklı gebelikleri yerleşme bulgusu da olabilir. Hafif orta ağrılardan ve kramplardan endişe etmeyin fakat şikayetleriniz şiddetli olursa mutlaka doktorunuza haber veriniz. Bazı durumların elenmesi için muayene olmanızı isteyebilir.
  • Hafif lekelenme şeklinde kanamalar: Yine rahime yerleşim nedeniyle 4 hafta civarında hafif lekelenmeleriniz olabilir. Endişelenmeyin. Fakat kanama miktarınız lekelenmeden fazla ise yada sizi endişelendiriyor ise doktorunuzla iletişime geçiniz.
  • Duygu durum değişimleri: Hayal görmüyorsunuz. Yükselen hormonların etkisi ile duygularınız ve bunların değişim hızı biraz kontrolünüz dışına çıkıyor. (stres ve pek çok düşüncenin bir arada olması da bu duruma katkı sağlıyor). Duygu durum değişimleri en dramatik hallerini genelde ilk 12 haftada gösterirler. Bu noktadan sonra hormonlar göreceli olarak sabitleşeceği için televizyon karşısında ağlama oranınızda gözle görülür bir azalma yaşanacaktır.
  • Bulantı-kusma, iştah ve mide problemleri: Gebeler yaklaşık %50-90 arası bir oranda bu problemleri yaşarlar. Bulantı-kusma sık görülür. Kokulara karşı hassasiyetiniz çok normal ve bu dönemde sizi rahatsız eden kokulardan uzaklaşmak en iyi çözümdür. En şiddetli formuna 9 hafta civarında ulaşıp yavaş yavaş azalması beklenir. Genellikle ikinci 3 aydan itibaren tamamen kaybolurlar.
  • Yorgunluk: İlk haftaların en yaygın şikayetlerinden biridir. Kendinizi tükenmiş ve sürekli uyuklarken görürseniz şaşırmayınız çünkü tamamen normal biri durum olup bunun içinde progesteron hormonuna teşekkür etmelisiniz.
  • Meme hassasiyeti: Yükselen hormonlarınız ile birlikte memelerde hassasiyet ve dolgunluk hissetmeniz son derece normaldir.

4. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

4 haftalık gebelikten itibaren oluşan hücre topu ilerideki bebeğinizi ve plasentayı oluşturmak üzere ikiye ayrılıyor. Bebekte nöral tüp (omuriliğin yapı taşı) oluşumu, beyin ve omurga oluşumu gerçekleşmek üzere. Amniyotik kese ve sıvı oluşumu başladı. 4 haftadan itibaren gözükecek ilk görüntü küçücük bir gebelik kesesi olacaktır. Bebeğinizin kalp atımlarını 8 hafta civarında görebileceğiz. Sabırlı olun ve inanın ki vakit geçecek ve sekiz hafta olacaksınız. Sağlıklı beslenmeye çalışın, 400 mcg folik asitinizi almayı unutmayın ve eğer mümkünse rahatlamaya çalışın. Başarmak zorunda değilsiniz sadece deneyin.

BEBEĞİNİZ PORTAKAL ÇEKİRDEĞİ KADAR OLDU…

5. hafta annelerin gebe olduklarını öğrenmeleri için popüler bir haftadır. Muhtemelen adetinizin gecikdiğini fark ettiniz ve bir test yaptırmaya karar verdiniz. Ayrıca 5. haftada gebelik bulguları genellikle ortaya çıkmaya başladı. Yorgunluk , şişkinlik, meme hassasiyeti gibi. Gebeler kulübü henüz çok da eğlenceli değil ama dayanmalısınız. Bir müddet sonra üye olduğunuza pişman olmayacaksınız.

5. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

5. Haftada bebeğiniz bir portakal çekirdeği büyüklüğüne erişti. Yaklaşık olarak 3 mm civarında bir boyu var ve daha da büyüyecek. Hatta önümüzdeki hafta büyük ihtimalle iki kat büyümüş olacak.

5. HAFTA GEBELİK KAÇ AYLIKTIR?

Şu an 1 aylık gebesiniz. Daha adetiniz bir hafta gecikti ve 1 aydan başladınız. Sizce de bu iyi bir haber değil mi? 1 aylık gebesiniz çünkü biz doktorlar gebeliği son adet tarihinizden itibaren hesaplıyoruz ve zaten birinci aydan başlıyorsunuz. Kaldı sekiz ay.

5. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Artık gebelik bulgularının pek çoğu oluşmaya başladı. bir önceki haftadaki şikayetlere sık idrar çıkma eklenmiş olabilir. Çoğu anne gebelikte en zor dönemin ilk 3 ay olduğunu söyler. 5. haftada bazı annelerde hala belirtiler ve şikayetler oluşmamış olabilir. Bazı annelerde ise bunlar aralıklı şekilde oluşabilir. Her ikisi de normaldir ve endişe etmemelisiniz.

Bu dönem bulantı kusmaların şikayetler listesinde yükseldiği dönemlerdir. yataktan aç kalkmamaya çalışın. Baş ucunuz da bulunacak bir galeta bulantıyı azaltmasa da kusmanızı engelleyebilir. Sizi rahatsız eden kokulardan kaçınmaya özen gösterin. Bulantı kusma şikayeti hayat kalitenizi çok etkiliyorsa doktorunuzdan yardım isteyiniz.

Yorgunluk ve uykuya meyil sizi her an ziyaret edebilir. İşte evde uyuya kalmanız sizi şaşırtmasın. Sık sık beslenmeye çalışın ve yeterli uykuyu almaya özen gösterin.

Gebelik boyunca artarak devam edecek olan sık idrara gitme durumu 5. hafta civarı başlayabilir. Bu kesinlikle normal bir durumdur

Ağrı ve kramplar olmaya devam edecektir. Embriyonun rahime yerleşmesi ve rahim büyümesi bulgusu olabilir. Ağrı şikayetiniz çok olursa doktorunuza danışınız.

5. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz henüz görüntüsü andırmasa da major organlarını oluşturmaya başladı. Kalp, mide ,karaciğer, böbrek gibi organlar gelişirken dolaşım, sinir ve sindirim sistemleri oluşmaya başladı.

BEBEĞİNİZ BİR NAR ÇEKİRDEĞİ KADAR OLMAK ÜZERE…

Gebelik fikrine alışabildiniz mi? Gebelik şikayetleriniz üstüne şu anki belirsizlikler ve korkularda eklenince kendinizi zavallı hissetmeniz normal. Ama merak etmeyin hepsi geçecek.

6. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz biz nar çekirdeği boyutuna ulaşmak üzere ve yaklaşık 6 mm civarında bir boyu var. Haftaya büyük ihtimalle tekrar iki katına çıkmış olacak.

6. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Geçen haftada ki şikayetlerinize artık sindirim zorluğu, kabızlık , yemeklerden sonra hissedilen rahatsızlık hissi eklenmiş olabilir. Bazı anneler de halen gebelik şikayetleri başlamamış olabilir. Bu durumda normaldir.

6. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin ana sistemleri oluşmaya devam ediyor. Git gide daha karmaşık bir dolaşım sistemi oluşmakta. El ve ayak taslakları oluşmaya başlıyor. Bu hafta da bazen doktorunuz trans-vajinal ultrason ile bir bebek nadiren de kalp atımı farkedebilir. Fakat henüz bunlar gözlenmese bile korkmak için çok erken.

BEBEĞİNİZ BİR YABAN MERSİNİ KADAR OLDU…

Gebelik fikrine alışmaya başladınız. Kendinizi halen iyi hissetmiyorsunuz fakat karnınız büyüdüğünde nasıl olacağını merak etmeye başladınız.

7. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir yaban mersini kadar oldu. Yaklaşık olarak 12mm lik bir boyu var ve geçen haftaya göre 2 kat büyüdü.

7. HAFTADA GEBELİĞİM KAÇ AYLIK?

Gebeliğiniz şu anda bir buçuk aylık oldu. Tebrikler…

7. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Bulantı ve kusmalar artık iyice şiddetlenmiş olabilir. Kendinizi eskiden sevdiğiniz ve lezzetli olduğunu düşündüğünüz yiyecekleri düşününce bile kötüleşirken bulabilirsiniz. Normalde tüketmediğiniz yiyecekleri canınız çekebilir. Ağrılarınız muhtemelen devam ediyor. Dışarıdan belli olmasa da rahminiz iki katı büyüklüğe çıktı ve kan dolaşımı hızlandı. Bazı anneler de sivilce artışı görülmeye başlayabilir. Yine artmış tükrük salgısı oluşması normaldir.

7. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz her dakika 100 yeni beyin hücresi oluşturuyor. Sinir sistemi ile beraber daha komplike bir kalp oluşumu devam ediyor. Kalıcı iki böbrek oluşmaya başladı. Kol ve bacak eklemleri oluşmaya başladı. Çoğu gebede bu haftada trans-vajinal ultrason ile kalp atımı görülmeye başlandı ve doktorunuz muhtemelen gebelik rutinleri olan kan ve idrar testlerinizi istedi.

BEBEĞİNİZ BİR AHUDUDU KADAR OLDU…

Artık ilk doktor vizitinizin üzerinde baya vakit geçti. Büyük ihtimalle kalp atımlarını duydunuz. Kan ve idrar testlerinizi verdiniz. Gerçekten de gebe olduğunuz hissi nihayet oluşmaya başladı.

8. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir ahududu kadar oldu. Boyu 16 mm civarında ve ağırlığı yaklaşık olarak 1.2 gram civarında

8. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Geçen haftalardaki şikayetleriniz değişen şiddetlerle olmaya devam ediyor. Garip rüyalar ve huzursuz uykularınız olabilir. Muhtemelen çok fazla şey düşündüğünüz için. Artık iyice belirginleşmiş bir kabızlık şikayetiniz olabilir. Kokularda rahatsız olma dereceniz gitgide artıyor.

8. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz de henüz perdelide olsa el ve ayak parmakları oluşmaya başladı. Önceden mevcut olan kuyruk artık kayboldu. Büyük ihtimalle bebeğinizin kalp seslerini duydunuz . Hatta ultrason sırasında hareket bile etmiş olabilir. Kan ve idrar sonuçlarınız çıktı. Muhtemelen ilk ayın yorucu doktor vizitleri bir son bulmak üzere ve normal aylık kontrol dönemleriniz başlıyor.

BEBEĞİNİZ BİR KİRAZ KADAR OLDU…

Artık 9 hafta oldunuz. Şikayetleriniz devam ediyor olsa bile biraz resmi şeyler düşünme zamanınız geldi. İş yeriniz ile doğum öncesi izin doğum sonrası izin zamanlarını ayarlama zamanı olabilir. Artık baya baya gebe olduğunuza göre gebelik bütçesi ayarlamaları için uygun zamanlar artık .

9. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir kiraz büyüklüğüne geldi. 23 mm boyunda ve yaklaşık 2 gram ağırlığında.

9. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

Artık 2 aylık gebe oldunuz . Artık bebeğiniz bir embriyo değil fetus olarak adlandırılıyor. Gebeliğinizin en zor döneminin bitmesine bir ay kaldı.

9. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Kanda dolaşan HCG seviyeleriniz en yüksek noktaya ulaştı. İlk 3 aylık şikayetlerinizin pek çoğu zirvesini yaşıyor ve bir süre böyle gidecek. Eski şikayetlerinize burun tıkanıklığı ve baş ağrıları eklenmiş olabilir.

9. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Artık annelerin tamama yakını bebek kalp atımlarını duydular. İlk test sonuçlarınız normal olarak çıktı. bebeğiniz artık bir embriyo değil fetus oldu. Ana organlar oluştu fakat gelişecekler.

BEBEĞİNİZ BİR ÇİLEK BOYUTUNA ULAŞMAK ÜZERE…

Artık 10 hafta gebelik oldunuz. Gebelik öncesi kilonuza bağlı olmakla birlikte karnınız da ilk gebe bulguları oluşmaya başlayabilir. daha bol kıyafetler almaya başlamanın zamanı gelmiş olabilir.

10. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir çilek büyüklüğüne gelmek üzere. yaklaşık 30mm boyunda ve yaklaşık 4 gram ağırlığında. Önümüzdeki 3 haftada boyu yaklaşık iki kat artacak.

10. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Bazı gebelerde önümüzdeki dönemde belirginleşecek olan bağ ağrıları oluşmaya başlar. Rahimi asan Round ligament in gerilmesine bağlı oluşan ağrılardır ve normaldir. Memelerde büyüme başlayabilir. Vajinal akıntıda bir artış izlenebilir. Vücuttaki venlerde belirginleşmeler başlayabilir.

10. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Artık bebeğinizin çalışan kol ve bacak eklemleri var. Sıçrama şeklinde hareketlerle ilk tekme antrenmanlarına başladı. Parmak uçları oluşmaya başladı. Bu haftalar down sendromu ve diğer bazı genetik hastalıklar için tarama yaptırıp yaptırmayacağınıza karar vermeniz gereken zamanlar olacak . Kararınıza göre ikili test yada NİPT test gibi testler yaptırmanız gerekebilir.

BEBEĞİNİZ KÜÇÜK BİR BRÜKSEL LAHANASI KADAR OLDU…

Birçok gebede yavaş yavaş ilk 3 ay şikayetleri azalmaya başlayacak. Mevsime göre bir tatil planınız varsa Şu aralar artık planlamaya başlayabilirsiniz.

11. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz artık küçük bir brüksel lahanası büyüklüğünde. 41 mm civarında bir boyu ve 7 gram kadar bir ağırlığı mevcut. Baş vücut oranı biraz garip olsa da birbirine eşit ama bu ileride değişecek.

11. HAFTADA KAÇ YLIK GEBELİĞİM VAR?

İki buçuk aylık gebe oldunuz . Tebrikler.

11. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Sindirim problemleri ve gaz artışı yaşanabilir. bulantı kusmalar bazı annelerde azalmaya başladı fakat bir çoğunda devam ediyorlar. Gerçekten 3 ayın yorgunluğu üstünüzde. Bazı annelerde kol ve bacaklarda kramplar başlayabilir. bazı annelerde Linea Nigra denilen göbek deliğinden aşağıya doğru ciltte koyu bir çizgi oluşabilir.

11. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Göremeseniz de bebeğiniz karnınızda bolca hareket ediyor. Şeffaf olsa da bir derisi oluştu ve önümüzdeki haftalarda daha koyulaşacak. El ve ayakları artık perdeli değil. Tırnak yatakları ve diş kökleri oluşmaya başladı. Önceden verdiğiniz karara göre 11-14 hafta arasında ikili testiniz yapılabilir.

BEBEĞİNİZ BİR ÇARKIFELEK MEYVESİ KADAR OLDU…

Geçmiş olsun. İlk 3 ayı bitirmek üzeresiniz. Artık gebeliğinizi daha çok kişiyle paylaşmaya başladınız ve önümüzdeki haftalarda işler çok daha kolaylaşacak.

12. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir çarkıfelek meyvesi kadar oldu. Yaklaşık olarak 53 mm boyunda ve 14 gram ağırlığında.

12. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Bulantı kusmalar artık pek çok annede azalmaya başladı. Fakat baş ağrıları artış gösterebilir. Çikolata , aşırı kahve , uzun süre ekrana bakmaktan korunmaya çalışmalısınız. Tansiyonlarda düşmeler olabilir. Bol bol sıvı almayı ihmal etmeyin.

12. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Artık tüm önemli sistemler oluşumunu tamamladı. Bu hafta artık kafatası kapanacak. Bu noktadan itibaren sistemler büyümeye ve olgunlaşmaya başlayacaklar. Bebeğiniz ellerini açıp kapayabilir hale geliyor. Refleksleri oluşmaya başladı. İşte bu haftalar civarı biz doktorlara cinsiyeti ile ilgili soruları sormaya başladığınız haftalar ve malesef cevabımız hayır henüz cinsiyetini göremeyiz. Şanslı anne babalar önümüzdeki bir kaç haftada cinsiyet öğrenecekler fakat genellikle 15. haftadan itibaren daha sağlıklı tahminler yapmak mümkün olacak. 12. haftadan itibaren folik asitinize demirde eklenecek ve gebeliğinizin sonuna kadar devam edilecek.

TEBRİKLER… BEBEĞİNİZ BİR ÇİLEK KADAR OLDU

Bravo.. İlk üç ayı atlattınız. Tek kazancınız daha az uyuyakalmak olmayacak. Gebeliğinizin üç de birini birini tamamladınız.

13. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir çilek kadar oldu. Yaklaşık olarak 74 mm boyunda ve 23 gram ağırlığında. Kafası artık vücudu ile aynı oranda değil. Vücut / baş oranı 2 ye bir oldu.

13. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

13. Hafta itibarı ile artık 3 aylık gebesiniz.

13. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİ OLABİLİR?

İlk 3 aydaki şikayetleriniz azalmaya başladı. Şanslı anneler bulantısız sabahlara kavuştular bile. Henüz bu şansı elde edemeyenlerin büyük bir çoğunluğu önümüzdeki dönemde rahatlayacaklar. İkinci trimester en yüksek enerjili olduğunuz dönem olacak. Enerjiniz yavaş yavaş yükseliyor. Artık yürüyüşler ve spor yapmanın zamanı. Cinsel istekte artış bu haftalardan itibaren gözlenebilir.

13. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Temel organ oluşumları tamamlandı. Eski haftalar gibi her hafta yeni bir şeyler oluşmuyor artık. Bebeğinizin parmak izleri bile mevcut. Ses telleri mevcut. Şanslı anneler cinsiyet öğrenmeye devam ediyor. Şansız olanlar için bir kaç hafta daha var.

BEBEĞİNİZ BİR NEKTARİN KADAR OLDU..

Çoğu anne için gebeliğin en güzel dönemi başladı. enerjiniz artmaya devam ediyor. İyi eğlenceler..

14. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir nektarin boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 84 mm boyunda ve 43 gram ağırlığında.

14. HAFTADA NE GİBİ ŞİKAYETLERİM OLABİLİR?

Artık bağ ağrılarınız artmaya başlamış olabilir ve önümüzdeki dönemde biraz daha da artabilir. Rahiminiz büyüdükçe onu asan bağlar daha da zorlanıyorlar. Kol ve bacaklarda kramplar oluşmaya başlayabilir. Enerji seviyeniz iyi durumda fakat iştahınız artmaya başladı. Aşırı yememeye dikkat etmemiz gereken dönemler başlıyor. Saçlarınız daha kalın ve parlak hale gelebilir (gebeliğin nadir faydalarından…)

14. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin elleri ayakları yoğunca hareket ediyorlar. Artık çalışan böbrek , karaciğer ve dalak mevcut. Şanslı anneler cinsiyet öğrenmeye devam ediyorlar.

BEBEĞİNİZ BİR GREYFURT BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞTI…

15. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir greyfurt boyutuna ulaştı. 100 mm civarında bir boyu ve yaklaşık 71 gram bir ağırlığı mevcut. Ölçüler normalleşmeye devam ediyor. Artık bacakları kollarından daha uzun oldu.

15. HAFTADA GEBELİĞİM KAÇ AYLIK OLDU?

Artık üç buçuk aylık gebe oldunuz, tebrikler..

15. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Bu haftada artık burun kanamaları başlayabilir. Burnunuzda artmış kan dolaşımı ve kırılgan damarlar sonucu oluşur. Şiddetli olmadıkça endişe etmenize gerek yok. Cinsel istek artışı oluşabilir. Bu haftalardan itibaren reflü şikayetleri görülmeye başlanabilir. Reflünüzü arttıran yiyecekleri tespit edip uzak durmanızda fayda var. (çikolata, kahve, yağlı yiyecekler gibi). Diş eti ağrısı yada hassasiyetleri oluşmaya başlayabilir. Gerekirse bir diş hekimi ile görüşün. Yoğun hareketlerden sonra nefes darlığı yaşayabilirsiniz.

15. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Artık bebeğinizin tüm eklemleri çalışıyor ve siz hissetmeseniz de içeride bolca hareket ediyor. Artık hastaların kayda değer bir kısmı bebeklerinin cinsiyetini öğrenmeye başladı. İkili test zamanını kaçıran anneler 16-18 hafta arası 3 lü test yaptırmayı düşünebilirler. Bir sebeple amniyosentez yapılması gerekecek hastaların amniyosentez dönemleri başladı.

BEBEĞİNİZ BİR ELMA BOYUTUNA ULAŞTI…

Heyecanlı haberlerimiz var. Artık bebeğiniz sesinizi duymaya başladı ve doğumda tanıyacak .

16. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir elma boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 12 cm boyunda ve 99 gram ağırlığında.

16. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Sırt ağrılarınız oluşmaya başlayabilir. Hafif egzersizler ve yürüyüşler iyi gelecektir. Rahminizin büyümesi ile kabızlık şikayetinizde artma yaşanabilir. Göğüslerinizde ki büyüme iyice belirginleşmeye başlamış olmalı. Unutkanlık yaşıyorsanız şaşırmayın. Bazı anneler göz kuruluğu ve gözlerde hassasiyetten şikayet edebilirler.

16. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebek sizin sesinizi dinlerken saç, kaş ve kirpik geliştirmeye devam ediyor. Tat alma hücreleri gelişmeye başladı.

BEBEĞİNİZ BİR ARMUT BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞTI…

Artık 17 haftalık gebe oldunuz. Sizi kararlar kararlar ve yine kararlar bekliyor. Doğum yöntemlerini araştırmaya başlamaya ne dersiniz. Normal doğum yöntemleri ve teknikleri ile ilgili bilgi toplama zamanı geldi.

17. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir armut büyüklüğüne ulaştı. Yaklaşık 13 cm boyunda ve 170 gram ağırlığında.

17. HAFTA KAÇ AYLIK GEBELİKTİR?

Artık 4 aylık gebe oldunuz.

17. HAFTA DA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Artmış vücut sıvılarına bağlı vajinal akıntı, tükürük ve ter fazlalığı yaşayabilirsiniz. Özellikle memelerde ve karın bölgesinde kaşıntı şikayeti oluşabilir. Genişleyen ve gerilen cildiniz bu tip kaşıntılara neden olmakta. Kilo alımında artış yaşayabilirsiniz. Artan iştahınızı dizginlemeye çalışın. Cilt çatlakları oluşmaya başlayabilir. İyi bir nemlendirici krem kullanmaya başlamak için ideal zamandasınız.

17. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin kemikleri eski hallerine göre biraz sertleşmeye başlıyor. Daha kalın bir göbek kordonu oluşmaya başladı. 17. hafta eğer kordosentez yapılması gereken bir durumunuz varsa bunun uygulanacağı zamandır.

BEBEĞİNİZ BİR ENGİNAR BOYUTUNA ULAŞTI…

18. hafta oldunuz. Artık yan yatmayı düşünme zamanınız geldi çünkü bebeğiniz büyük toplar damarlarınıza basabilecek boyuta yaklaşıyor.

BEBEĞİM 18. HAFTADA NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir enginar boyutuna ulaştı. Bebeğiniz yaklaşık olarak 14.5 cm boyunda ve 190 gram ağırlığında.

18. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

El ve ayaklarınızda şişmeler başlayabilir. Ani ve aşırı olmadıkça normaldir. Sırt ve bağ ağrılarınız artarak devam ediyor olabilirler. Dayanmalısınız bir süre sonra ağrıyacak halleri kalmayacak ve bağ ağrılarından kurtulacaksınız. Kramplarınız artarak devam ediyor olabilir. Bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. Şiddetli krampları doktorunuza haber veriniz. Belirginleşen venleriniz artık baya baya varisler olma yolunda ilerlemeye başlamış olabilirler. Uyku kaliteniz azalmaya başlayabilir. Güzel haberlerimizde var. En şanslılarınız (muhtemelen en zayıflarınız) bebek hareketlerini hissetmeye başlamak üzereler.

18. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz artık yutkunuyor, hıçkırıyor, emiyor, esniyor. Her türlü kas hareketini çalışıyor. 18. hafta artık detaylı ultrason yaptırma döneminin başlangıcı. Randevularınızı almayı unutmayın.

BEBEĞİNİZ BİR MANGO BOYUTUNA ULAŞTI…

Artık annelerin tamama yakını bebeklerinin cinsiyetini öğrendi. Fakat her şeyi pembelerle ya da mavilerle donatmak için biraz daha beklemek iyi fikir olabilir.

19. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir mango boyutuna ulaştı. Bebeğiniz yaklaşık 15 cm boyutunda ve 250 gram ağırlığa yaklaştı.

19. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

Dört buçuk aylık gebe oldunuz.

19. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Ağrılarınız devam ediyor. Eğer çok şiddetli değilse endişe etmeyiniz. Bacak krampları devam ediyor. Ara ara tansiyon düşmeleri yaşayabilirsiniz. Gece uyurken kalça ağrılarınız sorun çıkartıyorsa dizleriniz arasına bir yastık alarak uyumayı deneyin.

19. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz vernix caseosa denilen cildinin üzerindeki beyaz, yağsı tabakayı geliştiriyor. Ayrıca 5 duyusunu keskinleştirmekle meşgul.

BEBEĞİNİZ BİR DOLMALIK BİBER BOYUNA ULAŞTI…

Tebrikler yarı yola ulaştınız. şimdi ikinci yarı başlıyor.

20. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir dolmalık biber boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 17 cm boyunda ve 300 gram ağırlığında.

20. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Son haftalardaki şikayetleriniz devam ediyor. Kramplar , vajinal akıntı, şişlikler ve nefes darlığı.

20 HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin artık çalışan tat tomurcukları var. Her gün epey bir amniyon sıvısını yutuyor. Artık detaylı ultrasonunuz büyük ihtimalle yapıldı.

BEBEĞİNİZ BİR MUZ KADAR OLDU

21. Haftaya geldiniz. Artık biraz bebek isimleri düşünmek için uygun zaman gibi duruyor.

21. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir muz kadar oldu. Yaklaşık olarak 27 cm boyunda ve 360 gram ağırlıkta. Artık bebek hareketlerini git gide daha fazla hissediyorsunuz.

21. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBELİĞİM VAR?

Şu an 4 ay 3 haftalık gebe oldunuz.

21. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

21. haftada yaşayabileceğiniz bulgular son 3 ayın ana problemlerine de ışık tutuyor olacaklar.

Ateş basmaları ve sindirim problemleri. Özellikle baharatlı veya yağlı yemeklerden uzak durmaya çalışmalısınız.
Braxton Hicks kasılmaları. Bunlara yalancı doğum ağrıları da diyoruz. Rahminizde düzensiz, pozisyon değişiklikleri ile kaybolan kasılmalar. Bu son derece normal bir durumdur. Korkmayınız.
Memeden süt gelmesi. Bu üç ayın sonunda süt bezleriniz tamamen gelişmiş olacak. Bu sebeple bazı annelerde süt sızması son derece normal bir durumdur.
Kuru cilt ve ciltte kaşınmalar. Genişleyen karın ve meme deriniz daha da fazla kaşınmaya başlayabilir. Zaten bir dönemdir nemlendirici kremler kullanıyor olmalısınız.
Ciltte çatlaklar. Özellikle karın cildi çevresinde çatlaklar oluşabilir.

21. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK ?

Bebeğiniz sindirim sistemini dış dünyaya hazırlıyor. Mekonyum denilen siyah renkli ilk dışkı oluşmaya başladı. Belki henüz düşünmeye başlamadınız ama torun hazırlıkları aslında başladı bile. Bebeğiniz bir kız ise ömür boyu kullanacağı yumurtaları şimdiden hazır. Bebeğiniz erkek ise testisleri oluştu fakat henüz halen karnında fakat önümüzdeki haftalarda aşağı inecekler.

BEBEĞİNİZ BİR PAPAYA KADAR OLDU…

Artık büyüyen bebeğiniz karın içerisinde size ait yerleri istila etmeye başlıyor. Sırt ağrıları artarak devam edebilir. Hızla büyüyen karnınızda bazı cilt çatlakları oluşabilir.

22. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir papaya kadar oldu. Yaklaşık olarak 28 cm boyunda ve 430 gram ağırlığında.

22. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Karın cildinde çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar hiçbir zaman tamamen geçmeyebilirler. Fakat renkleri solacak ve küçüleceklerdir. Göbek deliğiniz dışarı doğru bombeleşebilir. Vajinal akıntıda artış yaşanabilir. El ve kollarda şişmeler oluşmaya başlayabilir. Bu şişmeler az miktarda ve yavaş yavaş olurlar. Birdenbire oluşan şişmeler de ve ya şişme miktarı fazla ise doktorunuza haber veriniz. Sırt ağrıları yaşanmaya devam ediyor olabilir. Fiziksel hareketlilikten sonra nefes darlıkları yaşanabilir.

22. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Gözler ve dudaklar daha fazla geliştiği için biraz daha fazla doğumdaki haline benzemeye başladı. Günde yaklaşık olarak 12-14 saat uyuyor.

TEBRİKLER BEBEĞİNİZ BİR PATLICAN BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞTI…

Bebeğiniz dış dünyadaki sesleri dinleyerek doğacağı güne hazırlanıyor. Sizde artık yavaş yavaş bebeğiniz için dünyayı hazırlamaya biraz ev düzenine karar vermeye başlamalısınız.

23. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir patlıcan büyüklüğüne ulaştı. Yaklaşık olarak 29 cm boyunda ve 490 gram ağırlığında.

23. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

Artık 5 aylık gebe oldunuz. Tebrikler…

23. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Ayaklarda şişmeler yavaş yavaş artıyor. Yalancı doğum sancıları doğum zamanınıza kadar devam edebilir. Sırt ağrıları ve kramplar oluşabilir. Diş eti hassasiyeti ve kanamaları artıyorsa yumuşak bir fırçaya geçmek faydalı olabilir.

23. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin artık oluşmuş küçük meme başları var. Sizin kalp sesinizi ve konuşmalarınızı dinliyor. Köpek havlaması araba kornası gibi yüksek sesleri de duyabilir.

BEBEĞİNİZ MISIR KOÇANI KADAR OLDU…

Haftalar geçmeye devam ediyor. Siz biraz daha yorgunsunuz ama diğer herkesin heyecanı git gide artıyor. Dayanmaya devam…

24. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz mısır koçanı büyüklüğüne ulaştı. Yaklaşık olarak 30 cm boyunda ve 590 gram ağırlığında.

24. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Ayaklarda şişmeler, sırt ağrıları, karın cildinde kaşıntı ve çatlaklar, bacak krampları gibi şikayetleriniz devam ediyor.

24. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz cildi kalınlaşıyor ve üzerinde oluşan kılcal damarlar nedeni ile pembemsi rengini almaya başladı. 24. hafta şeker yüklemesi testinin yapılacağı haftanız.

BEBEĞİNİZ BİR SAKIZ KABAĞI KADAR OLDU?

Artık 25 haftalık gebe olduğunuza göre bebeğinizi bir süre sonra doğurmanız gerekeceği fikri içinize yerleşmiş olmalı. Bu fikir bir miktar korku yaratması son derece normaldir.

25. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir sakız kabağı kadar oldu. Yaklaşık olarak 35 cm boyunda ve 680 gram ağırlıkta.

25. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Gece uyumakta zorluk çekebilirsiniz. Gebelik stresi, hormonlar, büyüyen karnınız buna sebep olabilir. Sık idrar çıkma ve ilerleyen dönemde idrar kaçırmalarınız olabilir. Ekstra içtiğiniz suyu gündüz vakitlerinde içerseniz sıklaşan idrara çıkma alışkanlığınızın uykunuzu bölmesi ihtimalini azaltmış olursunuz. Kabızlık şikayetiniz devam ediyor olabilir. Yalancı doğum sancıları olmaya devam edecek. Artık yavaş yavaş hemoroidleriniz oluşmaya başlama zamanları malesef geldi. Kabızlık bu durumu hem hızlandıran hem de ciddiyetini arttıran bir durum. Ayrıca karnınız büyüdükçe şiddetlenecek şekilde artık reflüleriniz başlayabilir. Reflü durumunu doktorunuza bildirmeyi unutmayın.

25. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin denge duygusu gelişmeye başladı. Artık yavaş yavaş yukarı ve aşağıyı hissetmeye başlayacak. Daha çok saç ve yağ dokusu oluşturmaya devam ediyor.

BEBEĞİNİZ BİR KABAK KADAR OLDU?

Gebeliğin 9 aylık süresi sadece beşik, puset, bez, doktor seçimi değil bir çocuğun sorumluluğunu almak içinde hazırlanmanız gereken süredir. Bu konuları ihmal etmemeye özen gösterin.

26. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir kabak kadar oldu. Yaklaşık olarak 35.5 cm boyunda ve 771 gram ağırlığında.

26. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

26. Haftada 5.5 aylık gebe oldunuz.

26. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Uyku problemleri, baş ağrıları, unutkanlık, yalancı doğum sancılarına hafif bir ödem eklenebilir. Ödem az olduğu müddetçe normaldir. Ödem fazla ise yada aniden ortaya çıkıyorsa doktorunuza haber veriniz.

26. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz amniyon mayii ile yutkunma ve nefes alma antrenmanlarını arttırıyor. Yakın bir zamanda gözlerini açabilecek. Kirpikleri oluşuyor.

BEBEĞİNİZ BİR KARNABAHAR BÜYÜKLÜĞÜNE ULAŞTI…

Hazırlanın. İkinci 3 aya elveda demek üzeresiniz. 3. ve son 3 ayda isteyerek veya istemeyerek bol bol idrar yapmaya hazırlanın.

27. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir karnabahar büyüklüğüne ulaştı. Yaklaşık olarak 37 cm boyunda ve 860 gram ağırlığında.

27. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Bacak ağrıları ve kramplar devam ediyor. Kramplar hayat kalitenizi düşürüyorsa doktoruna bilgi veriniz. Kabızlık şikayetiniz devam ediyor olabilir ve buna bağlı olarak değişen şiddetlerde hemoroid geliştirmiş olabilirsiniz. Öksürük, hapşırma gibi nedenlerle idrar kaçırma problemleriniz başlayabilir.

BEBEĞİNİZ BİR MARUL BOYUTUNA ULAŞTI…

Tebrikler… 3. ve son 3 aya girdiniz. Bu aydan itibaren uyumakta zorluk yaşamaya başlayabilirsiniz. Kitap okuyun, rahatlatıcı müzikler dinleyin ve uyumayı deneyin.

28. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir marul boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 38 cm boyunda ve 990 gram ağırlığında.

Bebeğiniz git gide gelişen akciğerleri ile nefes alıp verme antrenmanları yapıyor. Ölçülebilir beyin aktiviteleri göstermeye başladı.

28. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

Artık 6 aylık gebe oldunuz ve son 3 ayınız kaldı.

28. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Uykusuzluk probleminiz artarak devam edebilir. Sırt ve bel ağrılarınız için hafif yürüyüşler ve egzersizler iyi gelebilir. Yalancı doğum sancıları, nefes darlığı ve memelerden süt sızması gibi şikayetler devam ediyorlar.

28. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin akciğer gelişimi devam ediyor. Yağ dokusu artışı hızla devam ediyor ve cildi daha pürüzsüz hale geldi.

BEBEĞİNİZ BİR SU KABAĞI KADAR OLDU…

Artık bebeğinizin hareketlerinden kişiliği ile ilgili bilgiler edinmek mümkündür. Tekmelerine göre kibar bir dansçı ya da bir savaşçı olduğunu belli edebilir. Bu haftadan itibaren bir acil durum çantasını hazır tutmak mantıklı olacaktır. Hastaneye gittiğinizde götürmeniz gereken şeyleri bir çantaya toplayın ve kolayca alınacak bir yerde saklayınız. Ayrıca emzirme ve bebek bakımı konusunda araştırmalar yapmaya başlamanız uygun olacaktır.

29. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir su kabağı boyutuna geldi. Yaklaşık olarak 38.5 cm boyunda ve 1100 gram ağırlıkta. İnanmak zor ama doğana kadar ağırlığı 3 kat daha artacak.

29. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

6 ay ve bir haftalık gebe oldunuz.

29. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Baş ağrıları şikayetleriniz devam ediyor olabilir. Gitgide güzel bir gece uykusu çekmek zorlaşıyor. Düzenli ve azar azar yemek yemeğe özen gösterin. Bacak krampları ve kalça ağrıları normal bulgulardır. Eklemleriniz doğuma hazırlanmak için git gide yumuşuyor. Artan yükle beraber ağrılarınız artacaktır. Yine kabızlık , hemoroidler ve sık idrara çıkma şikayetleri doğuma kadar devam edecekler.

29. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin yer problemleri başlıyor. Artık daha güçlü tekmeler ve hareketler hissediyor olacaksınız. Bazen ritmik bir hareket fark edebilirsiniz. Bebeğiniz hıçkırıyor olacaktır.

BEBEĞİNİZ BİR ANANAS KADAR OLDU…

30 haftaya ulaşmayı başardınız. Çalışan anneler için doğum izni vakti yaklaşıyor.

30. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir ananas boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 40 cm boyunda ve 1300 gram ağırlığında.

30. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Reflü, nefes darlığı, uyku zorluğu, şişmeler pek çok şikayetten hızlıca söylenebilecek olanlar.

30. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Artık yeni oluşabilecek pek az şeyimiz kaldı. Akciğer ve beyin gelişimi devam ediyor.

BEBEĞİNİZ BİR HİNDİSTAN CEVİZİ BOYUTUNA ULAŞTI…

Kendinizi git gide daha dalgın ve unutkan bulabilirsiniz. Sonuçta kafanızın bu kadar dolu olduğu bir dönem daha yaşamadınız.

31. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir hindistan cevizi boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 41 cm boyunda ve 1450 gram ağırlığında.

31. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

Artık 6 buçuk aylık gebe oldunuz.

31. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Bu haftalardan itibaren son dönemdeki şikayetlerinizi yaşamaya devam edeceksiniz. Kimisi azalacak kimisi artacak ama liste de pek değişiklik olmayacak.

31. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğinizin 5 duyusu da artık çalışıyor. Gözleri gelişmeye devam ediyor. İris artık ışığa tepki verebilecek seviyeye geldi.

BEBEĞİNİZ BİR ÇİN LAHANASI KADAR OLDU…

Çalışan anneler için doğum iznine ayrılma ya da çalışmaya devam edip izninizin bir kısmını doğum sonrasına aktarma kararını verme zamanı geldi. Her iki durum içinde doktorunuzdan bir rapor almanız gerekecektir.

32. HAFTADA BEBEĞİM NE BÜYÜKLÜKTE?

Bebeğiniz bir çin lahanası boyutuna ulaştı. Yaklaşık olarak 42 cm boyunda ve 1700 gram ağırlığında.

32. HAFTADA KAÇ AYLIK GEBEYİM?

Artık 7 aylık gebe oldunuz.

32. HAFTADA NE GİBİ BULGULAR YAŞAYABİLİRİM?

Eski haftaların şikayetleri devam ediyor. Meme başlarında koyulaşma ve süt gelmesinde artış belki diğerlerinden sıyrılabilir.

32. HAFTADA BEBEĞİMDE NELER OLACAK?

Bebeğiniz muhtemelen başı aşağıda normal doğum pozisyonuna geçti yada kısa sürede geçecek.

Whatsapp'tan Ulaşabilirsiniz!
1