Gebelikte Takviye Vitamin
DEMİR: Bebekte kan oluşmasını sağlamak için bebeğe sürekli demir geçişi olur. Dolayısıyla annedeki demir miktarında azalmalar görülebilir hemoglobin değerlerinde düşüler yaşanabilir.
FOLİK ASİT: Folik asit kullanımına gebelikten 8 hafta önce başlanmalı ve gebeliği ilk 12 haftası boyunca devam edilmelidir. Folik asit bebeğin beyin ve omurilik gelişimi için önemlidir, bu konuda oluşabilecek problemleri önlemeye yardımcı olur.
OMEGA 3: Bebeğin sinir sisteminin gelişimi için çok önemlidir. Gebelere haftada 2 kez balık yemeleri tavsiye edilir. Balık tüketilmediği durumlarda ise omega 3 takviyesi alınabilir.
İYOT: Bebeğe yeterli miktarda tiroid hormonunun salgılanması için anneden yeterince iyot geçmesi önemlidir. Tiroit hormonu eksikliğinde kretinizm adı veilen gelişimsel problemler ortaya çıkabilir.
D VİTAMİNİ: D vitamini güneşten alınan ve güneşle aktif hale gelen bir vitamindir. Toplumumuzda D vitamini eksikliği görülme oranı çok fazladır. D vitamini eksikliği bebekte büyüme geriliği, erken doğum, pre-eklampsi, gebeliğe bağlı diyabet gibi problemlere yol açabilir.